Blues tussen de dijken 2024

WORKSHOP 8 Juni vanaf 14.00 uur
bouwen eigen cigar box gitaar
Na afloop workshop optreden van Cigarbox Henri met de deelnemers van de workshop.

Meer info…….

Op 7 juni speelt Richville in het kampeerbluesweekend.
De kosten voor het kampeerweekend €50,00 per persoon.
Voor 2 overnachtingen en de 2 optredens.

U kunt reserveren via onderstaand formulier

Richville is een project van zanger/gitarist Richard van Bergen en drummer Jody van Ooijen. De muziek van het duo kan omschreven worden als ongepolijst en stripped-down. Geinspireerd door de periode waarin de Blues overging van akoestisch naar elektrisch. Richville is een mix van trance-achtige Delta Blues, en funky New Orleans second line ritmes. Blues was oorspronkelijk vooral dansmuziek. Spelend als two-man band legt Richville de focus dan ook op de essentie van deze krachtige en tijdloze muziek; de groove!

Op 8 juni speelt Ralph de Jongh in het kampeerbluesweekend.
De kosten voor het kampeerweekend €50,00 per persoon.
Voor 2 overnachtingen en de 2 optredens.

U kunt reserveren via onderstaand formulier

Vorige week overkwam me een gevoel dat telepathie geen fictie is maar wel dagdagelijkse realiteit. Toen ik een beetje het klassement van mijn albums aan het orderen was kwam ik terecht bij een reeks albums van de Nederlandse master-songwriter Ralph de Jongh…en van wie kwam ik datzelfde moment een mailtje te ontvangen? Juist van Ralph de Jongh!

Het was tot nu al onwezenlijk wat deze bluesman de laatste maanden uit zijn mouw kwam te schudden en een paar dagen later staken er weerom enkel albums in de bus. Gewoon INCREDIBELE! Weerom een aantal cd’s die in gelimiteerde oplage verschijnen en waardoor het voor de fans weerom dringen is om deze hebbedingetjes in de kast te kunnen krijgen. Onwaarschijnlijk ook dat ik hem nog maar een paar maal op de Belgische podia ben tegengekomen en daar zou onder lichte dwang verandering in moeten komen of is de blues hier dan toch dood…

Zijn “live” concerten en zo ook deze “Bluesworld 1 & 2” zijn van die orde dat je van welke blues era je ook bent er van allebei gaat van houden. Pure blues, pure rock ‘n roll met soms een psychedelisch kantje zoals op “Know Your Seal”. Wat opvalt is dat er ook enkele sterk aanvoelende backing vox aanwezig zijn. In die mate zelfs dat je bij het beluisteren van het op rock ‘n roll driven “Trough The Blue” je zelfs gaat terugdenken aan de “live” concerten van “The Boss” met zijn Seeger sessions. Aanstekelijk dus.

Bij het lezen naar de titels van “Bluesworld vol 2” volgt er nogmaals het bewijs dat deze songsmid bij het uitspreken van een zin met 7 woorden zo ook weer inspiratie heeft om 7 nieuwe songs uit de mouw te schudden, de ene al straffer dan de andere. Zo opent hij hier met de bangelijke ballad “Give” en zo geeft hij de blues bloot waar we met z’n allen van houden.

Niet bang zijn dat het vervelend wordt want in het daaropvolgende “Traveling” komt de rock ‘n roll van de “Stones” weer bovendrijven. Ik zou al lang de draad verloren zijn, maar het genie noemt dan ook Ralph de Jongh. De blues van Ralph gaat van rauwe Delta blues, over rock ‘n roll tot het met slide doordrongen “You”. Alsof dit alles nog niet genoeg is worden de echte liefhebbers van pre-war blues verwend met “Dedication To Leadbelly”. Boogie en slide zijn ook steeds een welgekomen combinatie in de blues, eentje dat Ralph de Jongh komt te etaleren op “Boy”. Gewoon graaf, einde citaat!

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA. Het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.
reCAPTCHA is required.

 

Bluescamping Tussen de Dijken 
Workshop cigar box gitaar bouw door Cigarbox Henri.

De cigar box gitaar is een oer muziek instrument en uit de USA over komen waaien naar Europa.

O.a. de arme bevolking op de katoenplantages in de Mississippi-delta had geen geld om dure gitaren te kopen en bouwden ze zelf van oude bezemstelen een paar draden als snaar en een lege oude sigarendoos als klankkast. Ze speelden daarop muziek die we nu kennen als the blues!.

Wat gaan we doen:

Wij bouwen onder begeleiding van Cigarbox Henri van www.dutchinstruments4u.nl  een acoustische, 1 snarigie cigar box Diddley Bow te bouwen.

Kosten van deze inclusief alle materialen is slechts 50,- euro en duur van het bouwen is ca 1 uur incl. les in een paar vette blues en rocklicks.

Ook bij deze geldt:vooraf via de mail opgave noodzakelijk en ook of het een links- of rechtshandige moet worden.


De 1 snarige is een akoestische gitaar en kan niet op een versterker worden aangesloten, maar is erg leuk om op te (leren) spelen.

Video link 1 snarige workshop:
Voor de wat meer geoefenden is er ook de workshop 3 snarige, ongefrette cigar box slide gitaar (het oer model) mogelijk.

Deze gitaar is dus semi akoestisch en kan ook op een (gitaar)versterker worden aangesloten!

Duur van deze workshop is ca 2,5 uur en dat is inclusief les in een aantal mooie vette blues- en rock licks.

Vooraf opgave (of men een links- of rechtshandige gitaar wil bouwen) via mail ivm voorbereiding van de instrumenten, is daarom wel nodig.

Kosten deze zeer gezellige workshop 3 snarig semi akoestisch cigar box gitaar is slechts 112,- euro.

Video link Workshop 3 snarig cigarbox gitaar: 

Opgave via:
minicamping-tussendedijken-tiel@live.nl

Maximaal aantal deelnemers:

  • workshop 3 snarig 8 personen,
  • workshop 1 snarig 12 personen
Top