Blues tussen de dijken 2024

Op 7 juni speelt Richville in het kampeerbluesweekend.
De kosten voor het kampeerweekend €50,00 per persoon.
Voor 2 overnachtingen en de 2 optredens.

U kunt reserveren via onderstaand formulier

Richville is een project van zanger/gitarist Richard van Bergen en drummer Jody van Ooijen. De muziek van het duo kan omschreven worden als ongepolijst en stripped-down. Geinspireerd door de periode waarin de Blues overging van akoestisch naar elektrisch. Richville is een mix van trance-achtige Delta Blues, en funky New Orleans second line ritmes. Blues was oorspronkelijk vooral dansmuziek. Spelend als two-man band legt Richville de focus dan ook op de essentie van deze krachtige en tijdloze muziek; de groove!

Op 8 juni speelt Ralph de Jongh in het kampeerbluesweekend.
De kosten voor het kampeerweekend €50,00 per persoon.
Voor 2 overnachtingen en de 2 optredens.

U kunt reserveren via onderstaand formulier

Vorige week overkwam me een gevoel dat telepathie geen fictie is maar wel dagdagelijkse realiteit. Toen ik een beetje het klassement van mijn albums aan het orderen was kwam ik terecht bij een reeks albums van de Nederlandse master-songwriter Ralph de Jongh…en van wie kwam ik datzelfde moment een mailtje te ontvangen? Juist van Ralph de Jongh!

Het was tot nu al onwezenlijk wat deze bluesman de laatste maanden uit zijn mouw kwam te schudden en een paar dagen later staken er weerom enkel albums in de bus. Gewoon INCREDIBELE! Weerom een aantal cd’s die in gelimiteerde oplage verschijnen en waardoor het voor de fans weerom dringen is om deze hebbedingetjes in de kast te kunnen krijgen. Onwaarschijnlijk ook dat ik hem nog maar een paar maal op de Belgische podia ben tegengekomen en daar zou onder lichte dwang verandering in moeten komen of is de blues hier dan toch dood…

Zijn “live” concerten en zo ook deze “Bluesworld 1 & 2” zijn van die orde dat je van welke blues era je ook bent er van allebei gaat van houden. Pure blues, pure rock ‘n roll met soms een psychedelisch kantje zoals op “Know Your Seal”. Wat opvalt is dat er ook enkele sterk aanvoelende backing vox aanwezig zijn. In die mate zelfs dat je bij het beluisteren van het op rock ‘n roll driven “Trough The Blue” je zelfs gaat terugdenken aan de “live” concerten van “The Boss” met zijn Seeger sessions. Aanstekelijk dus.

Bij het lezen naar de titels van “Bluesworld vol 2” volgt er nogmaals het bewijs dat deze songsmid bij het uitspreken van een zin met 7 woorden zo ook weer inspiratie heeft om 7 nieuwe songs uit de mouw te schudden, de ene al straffer dan de andere. Zo opent hij hier met de bangelijke ballad “Give” en zo geeft hij de blues bloot waar we met z’n allen van houden.

Niet bang zijn dat het vervelend wordt want in het daaropvolgende “Traveling” komt de rock ‘n roll van de “Stones” weer bovendrijven. Ik zou al lang de draad verloren zijn, maar het genie noemt dan ook Ralph de Jongh. De blues van Ralph gaat van rauwe Delta blues, over rock ‘n roll tot het met slide doordrongen “You”. Alsof dit alles nog niet genoeg is worden de echte liefhebbers van pre-war blues verwend met “Dedication To Leadbelly”. Boogie en slide zijn ook steeds een welgekomen combinatie in de blues, eentje dat Ralph de Jongh komt te etaleren op “Boy”. Gewoon graaf, einde citaat!

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA. Het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.
reCAPTCHA is required.

Top