Tiels campingfestival vol blues beleeft topeditie

Perfect festivalweer, zes bands die stuk voor stuk schitterden en gemoedelijkheid ten top. Tiels festival Rock & Blues Tussen de Dijken beleefde afgelopen zaterdag een droomeditie.

Om ‘de knusheid’ van hun jaarlijkse festival te waarborgen, hadden de eigenaars van de Tielse camping Tussen de Dijken al ruim van tevoren aangegeven: maximaal 1250 bezoekers. Zaterdagochtend staat de campingtelefoon roodgloeiend: veel mensen willen op de valreep nog een kaartje kopen. Helaas: al voor het festival van start gaat, is het uitverkocht. De gemoedelijke sfeer die Rock & Blues Tussen de Dijken kenmerkt, blijft dan ook overeind. Het mooie weer werkt ook mee: alle late-middagbuien waaiden over of langs.

Lekker in het gras
De sfeer zit er vanaf het begin af aan al goed in en volgens de organisatie was het nooit eerder ‘zo vroeg al zo druk’. Een aantal bezoekers zit zaterdag lekker in het gras of aan een van vele festivaltafels. Maar de meeste mensen, opvallend veel zestigplussers, staan ‘gewoon’ op het veld.

Publiek komt voor sfeer en gezelligheid, maar bovenal voor ‘de muziek’. Het programma is dit jaar ijzersterk. Voor het eerst spelen er internationale bands: vier maar liefst. Opvallend is ook het aantal tributebands: ook vier, waaronder Prima Bandje. Deze Tielse Doe Maar-band zorgt al vroeg voor feest. Alle klassiekers worden massaal meegebruld en bij ‘Als je wint’ komt zelfs zanger Stick van Brood-tributeband Yada Yada meezingen. Na afloop wordt backstage ook meteen de eerste band van 2024 vastgelegd: Yada Yada siert volgend jaar de line-up.

Fervent festivalganger

Het publiek van Rock & Blues Tussen de Dijken bestaat vaak uit opvallend veel zestigplussers. Zo ook dit jaar. Een van hen is de 69-jarige Willem Königkrämer, een fervent festivalganger uit Oss. ,,Ik woon dan wel in Brabant, maar het is de Betuwe waar ik ben opgegroeid. Ik kom hier ook nog regelmatig.” Al toeft de muziekminnende Königkrämer dus nog vaak in de Betuwe, het is voor hem de eerste keer dat hij het Tielse campingfestival bezoekt.

,,Ik ga naar veel festivals, waaronder al heel lang en elk jaar het Beleef festival Zeeltje in Deest. En dáár kwam ik achter het bestaan van Rock & Blues Tussen de Dijken. En toen ik hoorde dat dit jaar Joost de Lange zou komen, was ik helemaal om. Ik vind Joost echt een fantastische gitarist en hij heeft ook een heel fijne band om zich heen.” Het Tielse festival bevalt Königkrämer wel: ,,De sfeer voelt hier goed en ik kom zeker graag terug.”

Een oppie toppie sfeer

Het Tielse campingfestival trekt steevast de nodige Tielenaren. Inky Huigen en Sander Terbruggen (links) zijn heuse diehards: alleen de eerste editie in 2016 hebben ze gemist. Terbruggen (50): ,,Ik kom voor de gezelligheid en de muziek. De sfeer is hier altijd oppie toppie en qua muziek laat me me altijd verrassen. Het is sowieso superleuk dat ze hier elk jaar iets lokaal programmeren.”

Huigen (53) komt op haar beurt ‘echt voor de gezelligheid’.,,Dit is echt een geweldig festival. Ik kom nu de zesde keer en de sfeer is altijd weer top. Net als de muziek: altijd lekker.” Kevin Uitslag (38) bezoekt ‘Rock & Blues’ dit jaar voor het eerst. Er zijn twee bands die hij graag wil zien: ,,Ik kom voor Prima Bandje, omdat het gewoon hartstikke leuk is. Maar ook voor Made in Purple, de Deep Purple-tribute band. Mijn vader was daar al jong groot fan en ik ben echt opgegroeid met deze muziek.

Muzikaal familieuitje

Dennis Linsing (62) uit Düsseldorf en zijn 24-jarige dochter Jennifer Heister uit Arnhem arriveren zaterdag al vroeg bij camping Tussen de Dijken. Dochterlief is enigszins in paniek: ,,We wilden hier eigenlijk met nog twee andere gezinsleden heen. We hadden al twee kaarten via TicketOne geregeld en wilden er dus nog twee extra. Toen TicketOne vanochtend aangaf dat het festival was uitverkocht, heb heb ik kaarten via Facebook gekocht. Maar helaas: ik ben opgelicht.”

Bij de entree van de camping vraagt Jennifer of ze alsnog twee kaarten kan kopen. En dat kan wonderwel: omdat enkele eerder gekochte kaarten geretourneerd zijn. Ze belt meteen naar de andere gezinsleden om het goede nieuws door te geven:. ,,Ik ben zó blij. Mijn vader had zich er enorm op verheugd om met z’n allen te gaan. En komt hij echt voor de rock en blues, ik voor de Doe Maar-band: ik ben helemaal gek op die muziek.”

Top