Header Image

Rock & Blues tussen de Dijken 2021

Dit festival Rock & Blues Tussen de Dijken werd voor de 5e maal georganiseerd op het terrein van “Minicamping Tussen de Dijken in Tiel.”

Na een beetje wennen ouderwetse sferen bij
Rock & Blues Tussen de Dijken in Tiel

TIEL – Gemoedelijkheid ten top, zaterdag op de Tielse camping Tussen de Dijken. Wel was het wennen: na een driedelige check al zittend aan picknicktafels genieten van stevige muziek. 

De vijfde editie van Rock & Blues Tussen de Dijken kan als ‘festival nieuwe stijl’ de boeken in. Maar al was de opzet anders dan anders, dat gold niet voor de sfeer: die was als vanouds goed en gezellig. Iedereen had zaterdag ook duidelijk behoefte aan een ouderwets muziekfeestje: ,,Eindelijk, het kan weer!”

Na eerst in 2020 tweemaal te zijn afgelast en in juni dit jaar opnieuw, vond Jan Kuster het welletjes. De eigenaar van de Tielse minicamping Tussen de Dijken wilde per se dat ‘zijn’ festival nu eindelijk wél kon doorgaan en dus: coronaproof. Hierop regelde hij 125 picknicktafels en wie wilde komen – maximaal 1.000 man -, moest wel eerst een ID-bewijs, een toegangsticket en een negatieve corona-testuitslag of een QR-code van volledige coronavaccinatie tonen.

Driedelige check

Zonder check kwam niemand het terrein op. De politie kwam samen met wethouder Marcel Melissen (rechts) nog een kijkje nemen en een praatje maken met organisator Jan Kuster (tweede van rechts). © Raphael Drent

Aan beide kanten van de dijk langs het Tielse Inundatiekanaal staan zaterdag vrijwilligers om bezoekers te ontvangen. Geen van de festivalgangers doet moeilijk over de driedelige check, al is een enkeling zijn identiteitsbewijs vergeten. Waaronder Yvonne Bijl uit Tiel. Geduldig staat zij te wachten: ,,Gewoon glad vergeten, maar gelukkig komt mijn zoon zo even m’n paspoort brengen.”

Een van de ‘check-vrijwilligers’ is Rina van Huet, die doorgaans voor het festival Appelpop actief is: ,,Nadat Jan Kuster had laten weten dat hij wel wat extra handen kon gebruiken, is er een appje rondgegaan bij de Appelpopvrijwilligers. En natuurlijk: wij komen en met een behoorlijk groepje ook.” 

‘Eindelijk kan het weer’

Veel jongeren zijn er zaterdag niet tijdens het uitverkochte minifestival. Het is 40-plus dat de klok slaat. Veel Tielenaren, maar ook fervente bluesfanaten uit onder meer Zeeland en Zuid-Holland. En de meesten zijn er al vroeg bij. Het terrein is nog geen half uur open en al zo’n 100 man hebben aan een picknicktafel plaats genomen. Het bier vloeit direct rijkelijk en al snel komen schalen met bittergarnituur op tafel, die bij een van de drie foodtrucks te halen zijn. Het hug-gehalte is groot: bekenden die elkaar treffen, vliegen elkaar in de armen. En het klinkt doorlopend: ‘hèhè, eindelijk kan het weer’ en ‘hier was ik zó aan toe’. 

Zo veel mensen en toch veilig op afstand: fantas­tisch

Riet van Bruchem

Met een glimlach van oor tot oor is Riet van Bruchem zichtbaar aan het genieten. De Tielse dame is vandaag 85 jaar geworden: ,,En mijn drie zoons hebben geregeld dat we mijn verjaardag hier vieren. De kleinkinderen komen straks ook.” Terwijl ze een slokje van haar biertje neemt, roemt ze de organisatie: ,,Echt, ze hebben het hier geweldig geregeld: zo veel mensen en toch veilig op afstand: fantastisch.”

Blijven zitten

Aan beide kanten van de dijk langs het Tielse Inundatiekanaal stonden vrijwilligers om bezoekers te ontvangen. © Raphael Drent

Ook de bands, negen in het totaal, zijn duidelijk toe aan ‘eindelijk weer eens een live optreden’. Bij alle bands spat het spelplezier er van af en het publiek omarmt ze. Vooral bij covers, van Purple Rain tot Radar Love, wordt luidkeels meegezongen. Even wordt het publiek iets te enthousiast. Als de Tielse band The Votalist het gas intrapt en zowel Whola Lotta Rosie en Highway to Hell van AC/DC inzet, gaan velen los: ze móeten dansen. Op vriendelijke wijze grijpen vrijwilligers in. Kuster zelf gaat ook even een van de twee podia op: ,,Jongens, ik snap jullie. Sta daarom allemaal nu even op, ren een rondje om de tafel en ga daarna lekker zitten. Het is een mooi feestje en laten we het mooi houden.”

En mooi bleef het. Ondanks de regen, die af en toe met bakken uit de hemel viel. Bij de EHBO-post bleef het zaterdag stil: ,,Wat wil je ook, met zo’n gemoedelijke sfeer?”, zegt een van de hulpverleners. Ook wijkagent Onno van Wijk, die tussendoor even een kijkje komt nemen, is content. Bij de vraag of hij alles in zijn ogen oké gaat, gaat het duimpje omhoog: ,,Prachtig!”

Down by the Jetty

Down by the Jetty is een energieke, door Britse pub rock scene beïnvloedde, rhythm and blues band met de ‘Feelgood Factor’. Deze 4 ervaren muzikanten hebben elkaar via een omweg, van blues, rock tot rock and roll en Nederlandstalige formaties, in deze bezetting gevonden en delen sinds februari 2016 hun passie voor de pub rock via diverse podia door heel Nederland. Het ontstaan Eind 2015 kwam door het uiteenvallen van een eerdere formatie het initiatief om vanuit de pub rock gedachte een nieuwe band te starten en zo werd in februari 2016 Down by the Jetty geboren.
In januari 2018 kwam er een wisseling van gitarist en werd er na een auditieronde de gitarist Rodger Sperwer, bekend van o.a. de Amersfoortse band Blueswheel, als nieuw bandlid aangetrokken. Samen met Hennie Boons, drummer van het eerste uur van de in 1985 opgerichte Limburgse band; Rowwen Hèze, vormt Martijn Apituley,(High Traditional – Marcel Scherpenzeel Band), de basis van dit dynamische viertal. Joni Simon Peña wakkert als frontman samen met Rodger Sperwer het vuur in de frontlinie aan.

The Volatist  16.20

In 2017 maakte de nieuwe band Troopers zijn debuut bij de tweede editie van het Rock en Blues festival. Ze speelden hardrock- en metalcovers en wonnen snel harten in de Tielse rockscene.
Na het vervullen van de succesvolle afsluiting van het festival in 2018 en 2019 werd het tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan: het schrijven van eigen materiaal. Afgelopen jaar werd op Rock & Blues alvast een voorproefje weggegeven en werd hun eerste single The Volatist voor het eerst live gespeeld.
De nieuwe muzikale richting komt met een nieuwe naam: The Volatist speelt unieke rocksongs uit eigen boek en wisselt af met de beste hardrock covers uit hun covertijdperk!

Leif de Leeuw 18.10

LINE-UP: Leif de Leeuw – gitaar / Sem Jansen – zang/gitaar / Willem ’t Hart – keys / Boris Oud – bas/zang / Tim Koning – drums  / Joram Bemelmans – drums

Leif de Leeuw, beste gitarist van de Benelux en voor de 5de keer uitgeroepen als beste Bluesrock gitarist van de Benelux door de lezers van De Gitarist……
De multi-award winnende gitarist Leif de Leeuw en zijn zeskoppige band zijn de nieuwe southern jam-band sensatie van Europa. Leif de Leeuw band heeft een complete nieuwe sound, niet alleen door de veranderde stem van Sem Jansen maar ook omdat de band nu met 2 drummers en een toetsenist speelt. De band onderscheidt zich met zijn adembenemende gitaarsolo’s, twee groovende drummers en twin-leads. Geïmproviseerde jams maken elke show uniek. Zij zetten in hun eigen muziek de traditie voort van bands als Little Feat, Allman Brothers Band en Derek and the Dominos.

Eightbal Boppers 19.10

De rockabilly band Eightball Boppers uit Mill is sinds 1 januari 2004 operationeel. In de bezetting met bas , drums en twee gitaren spelen ze de mix van rock-‘n-roll en hillbilly op geheel eigen wijze. Naast de meer dan 100 covers die op het repertoire staan spelen de Eightball Boppers een groot aantal eigen nummers , natuurlijk geheel in vijftiger jaren stijl. De favoriete thema’s zijn dan drank, vrouwen, auto’s, macho’s en ego’s.
Tijdens live-optredens speelt 8BB de nummers strak achter elkaar door, maar als de sfeer ernaar is, is er ook tijd voor slap geouwehoer, totdat er iemand uit het publiek ‘SPEULE!!!’ roept. Dat is dan direct het sein om weer flink van leer te trekken.

Undercover 20.00

Een ding is zeker: 
Undercover heeft de muziek van de Rolling Stones goed onderzocht en begrepen en brengt deze met net zoveel passie en lol als de Stones (nog steeds) zelf doen. Undercover heeft dat de afgelopen jaren bewezen door uitgenodigd te worden op alle grote landelijke Stonesfanclubdagen in Nederland en België en mag zich thans verheugen op de warme belangstelling en support van een groot aantal Nederlandse en Belgische Stonesfans.

Pleased to meet you….Let’s Spend The Night Together. Satisfaction guaranteed.
Undercover is een echte live band. Rauw en puur zoals de Stones zijn. Zonder een kopie te willen zijn van de Rolling Stones heeft Undercover een zanger met een net zo energieke performance als Mick Jagger en worden de legendarische riffs van Keith Richards in authentieke stemming gespeeld. Undercover klinkt als de Stones in hun beste jaren en speelt de nummers hartstochtelijk en herkenbaar. De ultieme Stonessfeer ontstaat door het publiek te betrekken bij de show. Naast de grote hits zoals Satisfaction, Angie, Sympathy for the devil, Paint it black en nog vele andere bekende titels speelt Undercover ook minder bekende nummers zoals bijvoorbeeld Time Waits for no one of Can’t you hear me knocking. De setlist verschilt per show en wordt samengesteld uit een zeer grote selectie oude en nieuwe songs uit de omvangrijke Rolling Stones catalogus.

Joost de Lange Band 14.30

Als zanger/gitarist heeft Joost de Lange zijn eigen band opgericht. Ook voor die tijd was hij al geen onbekende in de Rock en Blues scene. Hij speelde eerder in verschillende bands, waaronder de Zeeuwse rockband Yes You Did, waarmee hij 5 albums uitbracht en de Zeeuwse popprijs won. Na enkele bandwisselingen is in 2014 Ramses Donvil op de drums er bij gekomen. Joost en Ramses kenden elkaar al langer van de Jazz Studio in Antwerpen en ook van rock/blues-projecten uit de Vlaamse scene. In 2015 maakte Mitchell Goor met zijn strakke, groovy baslicks de huidige lineup compleet.

Dit Power Trio is een graag geziene gast op veel podia zowel nationaal als internationaal. Ze weten iedere gitaarliefhebber steeds weer te raken. Met veel optredens achter de rug in zowel clubs als op festivals heeft de band genoeg ervaring om een stevige show neer te zetten. Tijdens hun live-shows wordt een indrukwekkende mix gespeeld van vooral veel eigen werk en ook nummers van Jimi Hendrix, Rory Gallagher, Stevie Ray Vaughan. Weet u meteen in welke hoek u deze mannen muzikaal zoeken kunt.

Double D Debby 15.30

Een Betuwse rock en blues coverband die al jaren de kroegen en kleine festival op de kop zetten met hun muziek. De combinatie van zang, saxofoon, gitaar en drums is uniek in de Betuwe en dragen bij tot een prachtige festival sfeer.

The Juke Joints 21.45

De Zeeuwse bluesrockers en winnaars van de 2012 en 2016 Dutch Blues Foundation Award for “Best Dutch Blues Band” zetten nu al inmiddels 37 (!) jaar de internationale podia in vuur en vlam en dat word in dit jubileumjaar luister bijgezet met een nieuwe live CD/DVD !

In 2017 verscheen het album “Crossroads un&plugged”, live opgenomen voor het gelijknamige programma van BRTO Radio in Bergen op Zoom met de Australische gitarist Lloyd Spiegel als “special guest”.

The Juke Joints stonden op festivals en club podia in Ierland, Engeland, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Letland, Zwitserland, Noorwegen, Polen, Curacao, Oostenrijk , Roemenie, USA, en uiteraard op een zeer groot aantal festivals in Nederland en Belgie, o.a. North Sea Jazz, Moulin Blues Ospel, Blues Night Oosterpoort Groningen, Ribs & Blues Raalte, BRBF Peer Belgie, Bluesrock Tegelen, Trandal Blues Festival Noorwegen, Bospop Weert, Hell Blues Festival Noorwegen, en deelden de affiche met o.a. Kim Wilson, Buddy Guy, Alvin Lee, Van Morrisson, The Paladins, Roomful of Blues, Walter Trout, BB King, Rod Piazza & the Mighty Flyers, The Nighthawks, George Thorogood, Bernard Allisson, Ten Years After, Jan Akkerman, Eddy Clearwater, Johnny Winter, Joe Bonamassa…………

Rampspoed 17.20

Rampspoed is een Gelderse Boerenrock Formatie die in 2020 door 5 gezellige feestvrienden is begonnen.

De band bestaat uit:

  • Dico van Mourik op bas,
  • Luuk van Duivendijk op drums en koeienbel,
  • Thomas van de Berg op gitaar en toetsen,
  • Jerik de Bliek voor de voacale overlast
  • Jarno Vink op gitaar

De band brengt op feestelijk wijze Nederlandstalige versies van grote Rock Knallers.

Zo worden onder meer hits van Rage Against The Machine, Rammstein en Metallica omgebogen tot echte boerenrocknummers.

Ook heeft de band een aantal eigen nummers in dit zelfde genre, voorbeeld hiervan is hun debuutsingle “Kom in De Tent”.

Komt u voor uw rust??? Dan wensen wij u heel veel sterkte.

RAMPSPOED GAAT HELEMAAL LOS!!!!

Top