Heroes of Rock and Blues 28 tot 30 april 2023

‘Je moet een beetje idioot zijn om dit te doen’

Zaterdag 29 april 2023 was de tweede editie van Heroes of rock and blues in Tiel gehouden.
Het nostalgische feest voorziet in een grote behoefte: ,,Je kunt lekker meezingen’.

Bron: Algemeen Dagblad Menno Provoost 30-04-23, 16:21

Grote namen en gezichten prijken op de posters van Heroes of rock and blues op de Waalkade in Tiel afgelopen zaterdag: Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, Lynyrd Skynyrd. ‘Muziek van vroeger’, kun je zeggen maar dan wel muziek waar vandaag de dag nog heel veel vraag naar is.

Zonder al te veel moeite was de tweede editie van dit tributefestival waarbij coverbands de muziek van hun grote voorgangers tot leven brengen weer uitverkocht. Zestienhonderd mensen die wel weer eens toe waren aan een gemoedelijk feestje met stevige muziek van weleer.

Organisatoren kennen hun bezoekers

,,Het is echt een ode aan de helden”, zegt organisator Jan Kuster terwijl hij tijdens het optreden van Creedence Gold met hits als Fortunate Son en Proud Mary tevreden het publiek scant. ,,De muziek uit onze jeugd”, zegt hij. ,,Je ziet ook wel veel grijze koppen als je er zo overheen kijkt. Echte bluesrockers; driekwart van de aanwezigen ken je en zij kennen ons.”

De eigenaar van mini-camping Tussen de dijken in Tiel en zijn kompaan Nick Helmond die over de rivier café ’t Zwaantje in Deest uitbaat, hebben met de festivals die zij al langer afzonderlijk van elkaar organiseren een trouw publiek opgebouwd.

Veel goodwill in corona

,,Goede bands neerzetten is het belangrijkste”, zegt Helmond. ,,Maar we hebben ook veel goodwill gekweekt. Bijvoorbeeld door ook in coronatijd dingen te organiseren. Ik kick erop dat er dan zoveel mensen komen, voor het zelfde geld komt er niemand. Als de bands beginnen te spelen en iedereen is blij, mensen slaan je enthousiast op de schouder, daar doe je het voor.”

,,En de vrijwilligers”, vult Kuster aan. ,,Om te beginnen met de goede vrouwtjes die achter ons staan. Denk eraan dat je dit niet alleen kunt. Veel evenementen hebben moeite om vrijwilligers te vinden, maar bij ons staan ze in de rij.”

 Kleindochter is ermee opgegroeid

,,Het is één grote muziekfamilie en iedereen doet wat”, zegt Roxy Damen die met haar zeventien jaar een opvallende verschijning is tussen de oudere rockers. Ze is dan ook de kleindochter van organisatoren Jan en Rina. ,,Ik ben ermee opgegroeid”, verklaart zij. ,,Ik ga liever hierheen dan naar ander soorten muziek zoals techno. Hier kun je lekker meezingen.”

,,Mijn vrouw zegt dat ik niet wijs ben”, vervolgt Helmond. ,,Je moet ook wel een beetje idioot zijn om dit te doen. We lopen echt risico, het kost een bak met geld. Dit jaar is alles duurder: transport, de drank, onderzoekskosten.”

Biertje voor drie euro

Met een ticketprijs van 22,50 euro en een biertje voor 3 euro, willen de organisatoren het voor een breed publiek toegankelijk houden. ,,We proberen het goedkoop te houden”, zegt Helmond. ,,Als we er een beetje positief uitspringen kunnen we volgend jaar weer, zo staan wij erin.”

Stikstof en CO2

Ondanks hun ontspannen houding moeten de mannen goed bij de pinken zijn om het allemaal voor elkaar te krijgen. Er komt anno 2023 heel wat kijken bij de organisatie van zo’n feestje. ,,De geluidsnormering is sinds er een rechtszaak tegen Appelpop gevoerd is echt een item”, vertelt Kuster. ,,Daar hebben we allerlei aanpassingen voor gedaan. Je moet alle omwonenden veertien dagen van tevoren op de hoogte brengen. Dan heb je de risico-analyse, het veiligheidsplan en dit jaar ook het stikstofplan, de CO2-uitstoot. Hoeveel lichtmasten je hebt, hoeveel vrachtwagens de spullen brengen, waar de bezoekers vandaan komen en met welk vervoersmiddel, dat soort zaken moet allemaal uitgerekend en beschreven worden. Kosten: 2.800 euro.”

Toch zal dit de oude rockorganisatoren niet weerhouden. ,,Vroeger op een platte wagen was het natuurlijk veel makkelijker”, zegt Kuster. ,,Maar je moet erin mee, anders kun je niks meer organiseren. Uiteindelijk vind ik het resultaat zo leuk dat ik me daarbij heb neergelegd.”

De organisatie bij het Heroes-festival in Tiel: Jan Kuster (links) en Nick Helmond © Raphael Drent

Top