Van manege naar festival

Na jarenlang een manage te hebben gerund besloten Jan Kuster en Rina van Herk in 2013 het roer om te gooien: hun manege aan de Inundatiedijk  in Tiel werd getransformeerd tot minicamping Tussen de Dijken.  

Een droom van beiden was ‘daar ooit een eigen festival neer te zetten’ en deze wens kwam drie jaar later uit: op een podiumwagen speelden zes bands stevige rock en blues.

,,We hadden die eerste keer geen flauw idee wat we konden verwachten”,  blikt Kuster terug. ,,In ieder geval een ploegje uit Tiel, maar verder: 20, 200 man? Het was niet te voorspellen.” 

We hadden die eerste keer geen flauw idee wat we konden verwachten 

Uiteindelijk kwamen er 750 bezoekers en het jaar daarop 1.200. ,,Nog eens honderden meer en we liepen dat tweede jaar dan ook tegen wat problemen aan: te weinig parkeerplekken en de drank was halverwege de middag al op. Van dat laatste heeft het publiek trouwens weinig gemerkt: snel even ZZ gebeld (een cateringsbedrijf voor evenementen) en die kwam na een half uur al met een koelwagen vol nieuwe drank.”

Al kon de tweede editie ook als succesvol de boeken in, was Kuster in 2017 wel even bang geweest dat ‘het uit de klauwen zou lopen’. ,,Nu leer je van elk jaar en voor de derde editie in 2018 hadden we voor veel meer parkeerruimte gezorgd en ook besloten tijdens het festival geen campinggasten meer op het terrein te hebben; je hebt te maken met veiligheidsregels en je kunt mensen niet vragen extreem dicht op elkaar te kamperen. Op te weinig fietsenruimte na, verliep alles dit derde jaar relaxed en groeide we opnieuw: 1.600 bezoekers.”

Vierde editie

De invulling voor de vierde festivaleditie, op zaterdag 13 juli is inmiddels bekend. Naast een smakelijke line-up met zes bands, een extra bar-carrousel en tweemaal zo veel fietsenrekken wordt een tweede podium geïntroduceerd. ,,Het was de Tielse muzikant Danny Kok die bij me kwam met het idee voor een extra podium. Ik zei ‘prima, maar dan regel je dat zelf, net als de bands’. Dat tweede podium is dus Danny z’n ding en er gaan tijdens pauzes op het grote podium twee lokale bands spelen: Pearl Jam Tributeband 5-Alive en The Wish.”

Bluesrocker Julian Sas siert dit jaar de line-up bij Rock & Blues Tussen De Dijken.

Daarnaast is er dit jaar een muzikaal extraatje: Parels Tussen De Dijken. Kuster: ,,Rina en ik hadden het er al eens over gehad: misschien ook iets doen op de zondag na het festival, bijvoorbeeld een reggae-middag. En opeens wilde afgelopen najaar wat mensen van Parel van de Betuwe met ons praten: over een festival vanwege hun 30-jarig jubileum in 2019. Voor ze kwamen, belde ik de gemeente om een vergunning aan te vragen en toen de Parel-delegatie kwam, kon ik meteen zeggen: 14 juli van 13.00 tot 20.00 uur is het podium hier voor jullie. Parels Tussen de Dijken was in 5 minuten beklonken.”

Het festival op de minicamping heeft zich in no time stevig op de kaart gezet. ,,Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik dit jaar al door 40 bands ben benaderd die hier heel graag willen komen spelen, ook uit Engeland en Amerika. En tijdens concerten word ik vaak herkend als ‘de Rock & Blues-organisator’, ik ben zowat een BN’er joh. Toch, ik hoop ergens op een natuurlijke stop, anders moet ik de rem er zelf op gooien. We hebben drie keer prachtig weer gehad en met regen, moet ik nog zien of we weer 1.600 man krijgen,. Maar willen we het klein en intiem houden, dan is 1.800 over de hele dag het maximum. We kijken het nog even aan, maar als we weer groter worden, komt er een kaartverkoop. Een kaartje wordt dan maar iets van 5 euro en dan krijg je daar ook nog een consumptiebon voor, want we willen bovenal laagdrempelig blijven.”

‘Muziek voor grijze koppen-publiek’

Volgens Jan Kuster bepaalt ‘de muziek het publiek. ,,En dat is bij ons grijze koppen-publiek. Je ziet hier echt geen groepje tieners. Heel misschien iemand van 19, maar dat is dan geheid een rocker.” Dit jaar spelen op 13 juli tussen 13.00 en 23.00 uur op het grote podium zes bands, waaronder de bekende bluesrocker Julian Sas:.,,Rina is hier al lang heel erg fan van, dus die móest een keer komen.”

Verder trakteren Rootbag with Big Pete en de Robbert Fossen Band op onvervalste blues, speelt Slash N’ Roses hits van Guns N ’Roses en pakt Gino & The Bullzoe band uit met rockcovers, waaronder op verzoek van Kuster 3 nummers van Creedence Clearwater Revival. Afsluiter is Troopers: ,,In 2017 debuteerde deze Tielse rockband op ons festival en omdat ze in de winter hier repeteert, is Troopers inmiddels ook ‘de band van de camping.”

Bron:De Gelderlander, Fotografie © Raphael Drent

Top