Rock en Blues Tussen de Dijken: pure gemoedelijkheid

Tiels muziekfestival Rock en Blues Tussen De Dijken beleefde zaterdag de zesde editie. Een topeditie met zo’n 1.250 bezoekers: veelal Tielenaren en opvallend veel 55plussers.

Het is zaterdag rond de klok van enen al aardig druk op de Tielse minicamping Tussen de Dijken, waar om half twee de eerste van zes bands gaat spelen. Een handjevol mensen zit in het gras, anderen hangen aan statafels, maar het merendeel heeft plaats genomen op picknicktafels. Biertje d’r bij en bijkletsen; het is ‘ons kent ons’ dat de klok slaat. Veel Tielenaren – zeker 70 procent – en het 55plus gehalte is hoog. Dat beeld zal zo blijven.

Bluesband Veldman is de openingsact en al snel wagen de eerste bezoekers zich aan een dansje. Backstage staat campingeigenaar en organisator Jan Kuster pal naast de bühne breed te grijnzen. Hij is een groot muziekliefhebber en toen hij in 2013 met zijn eega Rina van Herk minicamping Tussen de Dijken begon, was er al dé droom van ‘ooit een eigen festival’. 

Deze droom werd in 2016 gerealiseerd en Rock en Blues Tussen de Dijken is een blijvertje gebleken. Wel is er wat veranderd: bezoekers betalen vanaf dit jaar entree. Kuster: ,Dat doen we om de fijne sfeer te behouden. We willen een intiem en gemoedelijk festival blijven, zeker niet te groot worden. Dus max 1.250 bezoekers.” Kuster vond het wel spannend wat ‘de mensen’ zouden doen, nu ze 13.50 euro moesten betalen, ,,Natuurlijk, vooral omdat Tiel altijd pas op het allerlaatste moment tickets besteld. Maar dat is echt Tiel hè? En: het festival is nagenoeg uitverkocht.”

 

Betalen is geen probleem

Veldman heeft ondertussen plaats gemaakt voor The Volatist, een Tielse band die op zowel eigen werk als covers trakteert, te beginnen met de klassieker Whole Lotta Rosie. Het is inmiddels ook een stuk drukker geworden. Bezoekers hebben het zichtbaar naar hun zin en op de vraag wat ze er van vinden dat ze dit keer een kaartje moesten kopen, reageert eigenlijk iedereen hetzelfde: ‘geen enkel probleem’. 

Ook publiek vindt juist de intieme sfeer van dit festival duidelijk prettig. Om hiervoor te waken, heeft Alex Versteeg onlangs Rock en Blues Tussen de Dijken ook spontaan gesponsord. Versteeg. ,,Ik ben een geboren en getogen Tielenaar en vind dit festival helemaal te gek: dit is voor mij namelijk ‘Tiel’: beregezellig en kleinschalig. Dit moet hoe dan ook blijven bestaan.”

Bintangs en Metiellica

Programmeert Kuster altijd een mix van lokale en landelijk bands, er is altijd één band, die hij  ‘heel heel hoog’ heeft zitten.  ,,Alle bands vind ik top, anders programmeer ik ze ook niet. Maar toch: ik ben echt heel blij met de Bintangs, Die bestaan al dik dertig jaar en ik zag ze voor het eerst toen ik nog een jochie van 15 was. Ik heb ze in coronatijd al benaderd en al doen de jongens maar een stuk of 10 optredens per jaar, ze staan hier dus gewoon hè?”

Bintangs knalt op de camping, net als de twee bands daarvoor: The Liberators en The Glamrocks. Maar het blijkt toch de laatste act, die het festivalpubliek écht in vuur en vlam zet: Metiellica. Deze gepassioneerde Tielse Metallica-coverband had recent op facebook al laten weten dat er 16 juli kans was op een kleine aardbeving. En zo geschiedde. Covers werden luidkeels meegezongen en zelfs enkele stagedivers grepen hun kans. Een geslaagd slot van een geslaagd festival.

Top