Header Image

Tiel

Deze stad ligt tussen verschillende rivieren: in het zuiden bevindt zich de Waal, en in het oosten van Tiel bevinden zich de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal.
Tiel ligt aan de A15. De stad is vooral bekend door de voormalige lokale jamfabriek De Betuwe.
Ook heeft Tiel een mascotte: Flipje het fruitbaasje.
Van Flipje staat een standbeeld in het centrum van Tiel.

Geschiedenis
Tiel verkreeg in de 13e eeuw stadsrechten van de Bisschop van Utrecht.
De stad trad toe tot de Hanze, een Duits verbond van handelssteden.
Dit was vooral van grote betekenis van de Oostzeehandel.

In de Tweede Wereldoorlog werd Tiel zwaar getroffen tijdens de gevechten. Er werd zwaar gevochten tussen de Duitse bezetters die in Tiel gelegerd waren en de geallieerden, die aan de overkant van de Waal gelegen waren. Tijdens deze gevechten werden onder meer de Sint Maartenskerk en de Waterpoort (die in 1647 gebouwd is) ernstig beschadigd.
Na de oorlog werd de binnenstad weer hersteld. De Waterpoort werd in 1979 weer opgebouwd.

In 1885 werd maatschappij De Betuwe opgericht. Dit was een jamfabriek in Tiel die bestaan heeft tot 1993. De Betuwe heeft voor veel werkgelegenheid gezorgd in en rond Tiel. Door de reclamecampagnes rond Flipje heeft de jamfabriek veel bekendheid verworven.

Flipje is een fictief figuur die in 1935 is bedacht om de jamfabriek te promoten. Er zijn tot 1954 50 stripverhalen uitgebracht over de avonturen van Flipje en zijn vriendjes. Ook werd Flipje op de jampotten afgebeeld. Vandaag de dag is Flipje nog steeds de mascotte van Tiel, en is hij ‘levensecht’ te zien op het jaarlijkse fruitcorso in Tiel. Ook heeft Flipje een heus museum; het Flipje-en Streekmuseum Tiel. Dit museum zit in een historisch pand bij de Waterpoort aan de Waal. In het museum wordt de bezoeker geleidt door de geschiedenis van Flipje en zijn vriendjes.

Aan het begin van 1995 moest iedereen uit Tiel en omstreken evacueren vanwege een gevaarlijke hoge waterstand van de Waal. Er werd gevreesd dat de dijken door zouden breken. Deze evacuatie was één van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis. Na enkele dagen mochten de inwoners al weer terugkeren naar Tiel. De Waal zakte en er was geen gevaar meer voor een dijkdoorbraak.

Vandaag de dag is Tiel een stad met meer dan 40.000 inwoners. De stad heeft een gezellig centrum en organiseert leuke evenementen.

Bezienswaardigheden
Tiel heeft een groot aanbod aan winkels. Ook zit er in het centrum een horecaplein met leuke, gezellige terrasjes. Op zaterdag en maandag is er altijd markt in Tiel.

Tiel heeft ook een groot aanbod aan culturele voorzieningen. Zo is er een schouwburg en een bioscoop, maar ook het Flipje- en Streekmuseum Tiel is erg leuk. Dit museum leidt je als het ware door de geschiedenis van Flipje, en dus ook indirect door de geschiedenis van Tiel.

Verder zijn de Waterpoort (uit 1647), de Sint-Maartenskerk (uit 1430) en de Sint-Dominicuskerk (uit 1940) bezienswaardigheden.
Dit zijn stuk voor stuk historische gebouwen met een rijke geschiedenis. Ook bevinden zich in Tiel veel rijksmonumenten
.

Top